Wijndomein Gellick

Ontstaan

In 2015 startte de nieuwe generatie Nijsthoven een uniek maar dorstlessend idee om een deel van de voormalige kloosterweide om te bouwen tot een kleinschalige wijngaard.

Dochter Karolien Nijsthoven startte in 2015 via het opleidingscentrum Syntra Limburg  met de opleiding wijnbouwer-wijnmaker. Zij werd aangesproken door het romantisch karakter van zelf wijn maken. “Hoe mooi zou het zijn om te kunnen genieten van je eigen zelfgemaakte glaasje wijn?” vroeg ze zich af. Bij deze werd het idee om zelf wijn te maken binnengebracht in het gezin Nijsthoven. Ook de andere gezinsleden werden gecharmeerd door het idee en zetten hun schouders mee onder het project.

Het ouderlijk huis in de Dorpsstraat is gelegen in een mooie groene omgeving, omgeven door weilanden. Na een grondige bodemanalyse bleek er de mogelijkheid te zijn om de wijngaard achter het woonhuis aan te planten. In 2016 werden de eerste 350 wijnstokken aangeplant en kon het wijnavontuur in Wijndomein Gellick beginnen.

Ondertussen gingen ook Paul en Mariet zich verdiepen in het wijn maken. Zij volgden onder andere een cursus tot wijnbouwer bij Studiekring Guvelingen. In 2018 werd de wijngaard nog verder uitgebreid tot 700 wijnstokken op een perceel van 40 are. Er werd gekozen voor de druiven: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc en Meunier.

In 2018 kon er voor de eerste keer geoogst worden en in 2019 kon de eerste wijn gebotteld worden.

In den Burg

De wijnen die geproduceerd worden op Wijndomein Gellick dragen de naam ‘In den Burg’. Voor de naam werden we geïnspireerd door het gebied waarop de wijngaard gevestigd is, dat op de eerste kaarten van België, In den Burg genoemd werd. Dit gebied dankt zijn naam aan een donjon die hier ooit stond. Het logo op de wijnflessen verwijst dan ook naar deze donjon.


Onze wijnen

Chardonnay 2021

Met trots mogen we meedelen dat onze Chardonnay 2021 verkrijgbaar is.
De vraagprijs voor één fles: €15
Kerstverpakking één fles: € 17,50

Pinot Noir Rood 2019

De vraagprijs voor één fles: €15
Kerstverpakking één fles: €17,50

Pinot Noir Rosé 2021

De vraagprijs voor één fles: €15
Kerstverpakking één fles: €17,50

Pinot Meunier Rosé 2021

De vraagprijs voor één fles: €15
Kerstverpakking één fles: €17,50


In de toekomst

Stap voor stap proberen we onze techniek te verbeteren, zo hopen we in de toekomst ook een mousserende wijn te maken.

B&B Gellick

Combinatie van Maasland met Belgische wijn.


Bier na wijn geeft venijn of wijn na bier geeft plezier?

Wijndomein Gellick

Wijn was al in de middeleeuwen veel duurder dan bier en werd dus meer gedronken door mensen uit de hogere klassen van de samenleving. Hier heeft de herkomst van de volkswijsheid ‘bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ waarschijnlijk mee te maken. Dit betekent dat deze uitdrukking waarschijnlijk meer figuurlijk dan letterlijk genomen dient te worden en dan zou betekenen dat het beter was om vanuit een situatie van armoede rijk te worden dan vanuit een rijke situatie arm te worden. Anders gezegd was het dus beter om eerst een gedeelte van je leven bier te drinken en later wijn, omdat het zou betekenen dat je later meer geld te besteden had.